Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Το σύνδρομο της Πηνελόπης!

Friend to friend zone: Εδώ μιλάμε όπως θα μιλούσαμε σε μία φίλη μας!



Η τάση που παρουσιάζει ένα άτομο να παραμένει προσκολλημένο στο παρελθόν και να υπομένει στωικά να αλλάξει προς το καλύτερο η έκβαση μιας ιστορίας. Παρένθεση, αυτή η ιστορία έχει πιθανότητες να αλλάξει μόνο στα δικά του μάτια ιδωμένη από μια ρομαντική και άκρως ανύπαρκτη προοπτική. Δεύτερη παρένθεση, όλοι οι άνθρωποι που εκτιμάει και εμπιστεύεται τη γνώμη τους προσπαθούν να το ωθήσουν να προχωρήσει στη ζωή του.

Όλο αυτό λοιπόν μπορεί να περιγραφεί με μία μπακάλικη φράση ως "Το σύνδρομο της Πηνελόπης", προς τιμήν της γυναίκας του Οδυσσέα που, κατά τον Όμηρο, έμεινε πιστή στο συναίσθημα φορώντας παρωπίδες σε όλους τους πειρασμούς και ανέμενε χρόνια ολόκληρα τον ξενιτεμένο σύζυγο της (ο οποίος μεταξύ των άλλων του περιπετειών είχε και ερωτικές). 

Σοβαρά τώρα, όταν διάβαζες στο σχολείο την Οδύσσεια ταυτιζόσουν με τη συγκεκριμένη ηρωίδα; Αν ναι, τότε πάω πάσο κι έχω να σου προτείνω 1-2 ησυχαστήρια ώστε να αποσυρθείς από τα εγκόσμια. Αν όχι, τότε γιατί ακολουθείς το παράδειγμα της; Να υποθέσω ότι δεν έχεις να κάνεις κάτι καλύτερο; Γιατί σίγουρα έχεις κι άλλες επιλογές ακόμη κι αν δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο μπροστά σου.

Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι ότι στη ζωή μας υπάρχει χώρος για υπαρκτά πρόσωπα και αρκεί να αγαπάς έστω και λίγο τον εαυτό σου για να κρίνεις πως αξίζει να είσαι παρών για όποιον είναι παρών στη ζωή σου.

Σύμφωνοι, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά ξεκινάμε με τον κανόνα και εάν είμαστε τυχεροί καταλήγουμε με το happy end της εξαίρεσης. Αυτό άλλωστε προκύπτει από μόνο του. Σε κάθε άλλη περίπτωση χαράζουμε καινούρια μονοπάτια που μας περιμένουν να τα εξερευνήσουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου